Je hebt watte?

Symptomen:

  • Trillende stem of trillende handen.
  • Versnelde ademhaling en/of hartslag.
  • Zweten, vooral rond de handpalmen of voorhoofd.
  • Droge mond of moeite met slikken.
  • Buikpijn, misselijkheid of andere maagklachten.
  • Gespannen spieren, vooral in de nek, schouders of kaak.

En dit zijn alleen nog de fysieke verschijnselen. Als het een beetje tegenzit heb je ook last van angst, paniek en onzekerheid. Erger nog: black-outs, moeite met helder denken en dwangmatige gedachten.
Ben je mooi klaar mee ๐Ÿ˜ฉ

Mocht je het nog niet scherp hebben: ik heb het over spreekangst.

Wist je dat dit een van de meest voorkomende angsten onder mensen is?

Verre van handig voor jou als professional. Spreekangst heeft flinke impact op jouw professionele groei en zelfvertrouwen.
Heb je veel last van spreekangst? Dan heb je vast al van alles geprobeerd. Trainingen, meditatie, hypnose. Alleen is het nog. steeds. niet. opgelost. ๐Ÿ˜ก

Dat frustreert, want je wilt graag goed en ontspannen spreken.

โŒSpreekangst is ingewikkeld, en er zijn geen quick fixes om er vanaf te komen. Maar het kรกn zeker en het begint niet bij โ€œdoen alsof je publiek naakt is,โ€ of โ€œniet te veel kijken, maar scannen.โ€

Waarom toch al die angst?ย 

๐Ÿ‘Ž๐ŸผWij als mensen vrezen afgewezen te worden. De aanname is dat we oog in oog met een (grote) groep worden verstoten als lid van de groep. Dat we als kuddedieren afhankelijk zijn van die groep.

Het ergste wat ons kan overkomen?ย  Er uit gezet worden: eenzaamheid, honger, geen nageslacht -> exit genenpool. Iets van die angst zit in ons systeem en je hormonen beginnen te gieren zodra je je in die situatie waant.

De reflex van veel mensen is om contact uit de weg te gaan. Als ik hen niet zie, dan zien zij mij niet, en dat is minder spannend. Want aangekeken en afgekeurd worden is onze oerangst, toch?ย 

Wat nu te doen?
Spreken voor, in of met een (grote) groep is geen aangeboren kwaliteit. Goed spreken is niet iets wat vanzelfsprekend tot jouw arsenaal aan vaardigheden behoort. Sterker, het is iets wat je kan (moet!) leren. We leren in onze jonge (en oudere) jaren niet wanneer je het als sprekend persoon goed of juist niet goed doet โ›”

Als ongeoefend spreker heb je geen controle. Je hebt geen flauw idee wat je nou precies doet of hoe je bijstuurt.

Hoe klinkt het als je wรฉl controle hebt als je spreekt!? Dat je wรฉl weet wat je doet. Dan ga je spreken misschien zelfs leuk vinden๐Ÿ˜. Je hebt de regie in handen.

Een zwembad of de zee is toch veel leuker als je weet hoe je moet zwemmen๐ŸŠโ€โ™€๏ธ? Zonder zwemdiploma sta je aan de kantโ€ฆ