Dit is typisch een vraag die we zo ongeveer van de helft van onze klanten horen.
Zeker niet:  ‘Naast je lichaam want dat staat krachtig.’ Of ‘gebruik gebaren!’

Maar wat dan wel?

Het korte antwoord is: waar jij maar wil. Zolang je maar weet waar je ze houdt en er zelf niet te ongemakkelijk mee bent.

Er zijn zat voorbeelden van sprekers die er typische gesticulatie op nahouden: de Merkel driehoek of het spervuur👈💪👉👇aan handgebaren van Rutte. We zagen Steve Jobs zijn handen comfortabel achter zijn rug houden (voorheen KON DAT ECHT NIET) en comedians die een uur lang hun microfoon vasthouden.

Het kan allemaal.

Maar het gaat mis wanneer je commentaar hebt op je eigen positie. “Ik houd ze langs m’n lichaam want dat heb ik van mijn presentatiecoach gehoord. Zie ik er al sterk uit?” “Oh shit, ik moet mijn vuisten ballen als ik een statement maak. Nu! Nu? Oh, ze zijn nog steeds gebald.” “Hand in m’n zak. Oh nee! Mocht niet! Terug! Open. Nee, dicht. Nee. In m’n zij. Waar zit m’n zij eigenlijk?”

Je commentaar is een sterker signaal dat het resultaat van je keuze. Mensen zijn zeer gevoelig voor twijfel en onzekerheid. (Maar gelukkig ook voor duidelijkheid en zelfvertrouwen)

Resultaatgerichte aanwijzingen (Driehoek! Naast je lichaam! Veel bewegen!) lokken dit commentaar uit omdat je alleen bezig bent met het goed doen. Da’s een bodem voor commentaar en zelfoordeel.

Is het dan zo dat je met iedere positie was kan komen?
Nee, natuurlijk niet. Maar je gaat niet met je middelvingers omhoog staan zolang je de tijd neemt om na te denken over hoe je wilt staan.

De vraag ‘waar laat ik mijn handen?’ is niet zo helpend om te stellen, we zoeken naar een vraag die je helpt te focussen op het proces in plaats van het resultaat.

De vraag ‘Hoe controleer ik mijn handen?’, is beter. Want nu gaat het over de mogelijkheden die je hebt in plaats van welke posities wel of niet goed zijn. Zolang je zo nu en dan bewust bent van je houding en jezelf bijstuurt wanneer je jouw handen ergens anders wilt hebben zit je op de goede weg. Maar het belangrijkste is keuzes maken die voor jou comfortabel voelen en ze uitvoeren zonder commentaar. En dat is voor heel veel mensen niet strak langs hun lichaam.