We kennen het allemaal wel: de neiging om “eeeuuuh” in ons verhaal te vertellen. Je vraagt je hierbij misschien af: hoe blijf ik bij mijn lijn? Misschien merk je dat wanneer je onder druk staat of je je inhoud niet 100% helder hebt, dat je kan verdwalen in je eigen verhaal. Dan kom je ergens uit waarvan je na afloop denkt: waarom heb ik dit allemaal verteld?

De reden dat je verdwaalt in je verhaal is (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) niet omdat je niet bekend genoeg bent met de inhoud. Anders gesteld: de oplossing is niet ‘nog beter weten wat je wilt zeggen.’

Wat er verkeerd gaat is dat je jouw gepraat én gedachtenproces niet onderbreekt. Tijdens het praten denk je na over de volgende zin. Je hebt dus niet je aandacht op de zin die je aan het uitspreken bent. Daarnaast heb je ook niet de tijd om na te denken over wat je wilt gaan zeggen omdat je ook nog aan het praten bent.

Wat gebeurt er als je jezelf geen tijd geeft na te denken omdat je het gevoel hebt dat je moet blijven praten:

“Eeeeuhhhhhhhhhhhhhhh”.

Dus: bouw momenten in waarop je niks zegt en alleen nadenkt over de volgende zin. Zo weet je voordat je begint met spreken wat je wilt zeggen en wordt je verhaal 100x helderder. En het wordt ook helderder in je eigen hoofd.

Hieronder een afbeelding die het voor enkelen wat verduidelijkt en voor de meeste totaal verwarrend maakt.