“Ik kan gewoon niet presenteren”

‘Sprekers als Obama worden geboren met hun talent, je hebt of je hebt het niet.’

“Presentatietraining? Nee joh, niet nodig, als mijn inhoud maar goed is.”

In welke van de drie reacties herken jij je?
Het zijn reacties die we vaak horen als we mensen vertellen wat wij doen met PresentU. Mensen leren spreken en mensen leren om hun verhaal te vertellen.

Het valt ons op dat veel mensen denken dat presenteren en een goed verhaal vertellen niet trainbaar zijn. Of dat mensen als Obama gewoon uit het niks een podium oplopen en dan een prachtig, raak, ontroerend verhaal neerzetten. Met veel dynamiek als spreker, goed geplaatste stiltes en een duidelijk bewustzijn van wat hij aan het doen is.

Helaas, zo werkt het niet. Iedere spreker die echt goed is heeft heel veel uren werk zitten in een goede presentatie. Die rustige uitstraling? Die is het werk van heel veel oefenen en van leren de regie te nemen over je eigen spreken. Dat verhaal? Waar geen woord teveel in lijkt te zitten? Reken maar dat er eerst zeker 5 kladversies zijn weggegooid, dat de schrijver zeker drie keer heeft gedacht: ‘IK KAN DIT NIET, DIT KEER GA IK DOOR DE MAND VALLEN!’

Goed leren presenteren en een goed verhaal krijgen wat mensen raakt, aanzet tot actie, wat mensen bijblijft vergt training en veel oefening. TED-sprekers zijn gemiddeld 250 uur bezig met hun praatje van 18 minuten.

Maar als je echt goed kan spreken, een verhaal te vertellen hebt wat je publiek diep raakt en inspireert, dan heb je ook iets geweldigs in handen. Dan pas gaan mensen luisteren naar dat ene geweldige idee wat je al zolang hebt, zullen ze je onthouden of dat nieuwe product van je willen kopen.

De afgelopen 3 jaar hebben wij inmiddels meer dan 1000 mensen getraind. Veel mensen hebben we 1x getraind en in die training bewust gemaakt van wat ze onbewust doen (dribbelen op het podium, presenteren met een hoge adem, spreken met ongecontroleerde handbewegingen, geen contact maken met hun publiek). We hebben hen geleerd om meer regie te nemen over hun spreken en dat levert ze veel op bij volgende presentaties.

En met veel van onze klanten werken we daarna nog vaker. Als we mensen vaker trainden merkten we dat we hen nog meer technieken konden leren, dat ze steeds meer konden gaan jammen met deze technieken en steeds meer zelf keuzes konden maken tijdens hun presentaties. Als ze dat ook nog eens konden combineren met hun eigen verhaal of het verhaal van hun organisatie, waar we aan gewerkt hadden met onze trainingen storytelling was het helemaal feest.

Dit smaakt naar meer! We willen graag langer met mensen werken, in klein groepsverband om individueel maatwerk te kunnen leveren en mensen echt grote stappen te zien zetten.

Daarom hebben we iets nieuws bedacht. ‘Op weg naar jouw podium’. Een individueel groepstraject met max 5 mensen. Waarin we 5 trainingen hebben in 3 maanden. Drie keer presenteren, 2x storytelling en een eindpresentatie aan het eind. Tussendoor krijg je feedback, videocoaching en steeds een persoonlijk ontwikkelplan. Wij kunnen niet wachten om aan de slag te gaan.

En we hebben nog twee plekken vrij!
Check de brochure voor meer info of maak een afspraak om te kijken of het iets voor je is.
Begin oktober beginnen we met de eerste! Januari start het volgende traject.

Ga je met ons mee op weg naar jouw podium?