Je bent aan het spreken. 50 paar ogen zijn op je gericht. Je wil een goede indruk maken dus je voelt de zenuwen. Terwijl je spreekt voel je je adem langzaam naar je keel kruipen. Je wordt nog zenuwachtiger. Je adem zit hoog en je krijgt ‘m niet omlaag.
Wat is een ‘hoge’ adem en hoe kom je er vanaf? We hielden een poll waarin we vroegen waar bij mensen die spreken de spanning in gaat zitten. Maar liefst 75% antwoordde: ‘mijn adem gaat omhoog.’
Wat is ‘hoge adem?’
Een hoge adem ontstaat als je niet de juiste spieren aan- en ontspant bij het ademhalen. Je kan aan mensen zien of horen dat ze een hoge adem hebben wanneer ze bijvoorbeeld hoger klinken dan normaal. Of wanneer je ze licht naar adem hoort happen, adem hoort bij halen, tussen hun zinnen door. Als mensen een heel hoog tempo hebben, vaak om maar zo snel mogelijk van de aandacht af te zijn, krijgen ze vaak ook een ‘hoge’ adem.
Een hoge adem ontstaat doordat je je middenrif niet genoeg gebruikt. Je middenrif spant aan bij een ademhaling en ontspant als je uitademt. Het middenrif is een spier- en pees constructie die onder je longen hangt. Die longen zitten daar aan vast. Bij inademen trekt dat middenrif in feite de longen open (naar beneden) en vullen ze zich vanzelf. Daarvoor moet je wat ruimte maken in je buik anders kunnen je longen nergens heen: je ontspant dus je buikspieren.
Gebruik je dat middenrif niet en adem je toch in, dan moeten die longen wel ergens heen. Je gaat overmatig je borst uitzetten en de tussenribspieren gebruiken om het volume in je borstkas te vergroten en je longen de ruimte te geven. Daarom noem je het een hoge adem: je gebruikt hoger gelegen spieren. Nuttig als je wegrent van een leeuw, want je ademt sneller en een beetje peper in je reet kun je goed gebruiken. Niet handig als je een kalme, krachtige indruk wilt maken voor een publiek. Bovendien houden die spieren dat niet zo lang vol: ze zijn niet gemaakt om de ademhaling in hun eentje te dragen. Je hebt je middenrif nodig. Anders klinkt het na elke zin in alsof je een teugje adem bijhaalt. ‘Ik ben Maarten. Ffff. Ik kom uit Utrecht. Ffff.’ Etc.
Oefeningen
Er zijn verschillende manieren om het middenrif wel goed te gebruiken. Wij gebruiken bij PresentU oefeningen imo dat middenrif op de juist manier te gebruiken (bijvoorbeeld Hiphaphop!).
De toonhoogte waarop je spreekt zal flink zakken, soms wel een octaaf. Je voelt je rustiger en raakt minder buiten adem. Je verspilt minder energie en hebt een diepere, gelaagdere stem.
De kunst is dus om na elke zin een goede reset te doen: Een juiste ontspanning gevolgd door een goede inspanning van het middenrif. Zodat je adem niet stiekem ‘omhoog’ kruipt tijdens het spreken. En als ie dan toch een keer hoog zit, kan je jezelf bijsturen door even te ontspannen en je adem weer naar beneden te brengen. Zo zal je veel meer rust ervaren in het spreken, zal je publiek meer ontspannen naar je kunnen luisteren en wordt het spreken een stuk leuker.
Meer weten over hoe je dan die adem ‘laag’ krijgt en dat middenrif ontspant? Neem contact op.
Geef een reactie