Twee gasten met een theateropleiding, allebei ZZP’er en samen net 2 jaar gestart met een eigen onderneming: PresentU. Een training bij ons is altijd kleinschalig en belangrijker nog: samen aan de slag op de vloer.

Maar dan breekt de corona-crisis uit en mag je niet meer naar buiten. Laat staan trainingen geven in groepen.
Onze zakelijk directeur reageert kenmerkend proactief: “Ga online en snel ook!”. Tja, wij zijn theaterdieren. We weten alles over stem, houding, contact. Maar wel in het echie, oog in oog met je publiek!

Hoe doe je dat online? Hoe maak je contact met je publiek als je ze niet ziet? Hoe praat je tegen die camera, dat veroordelende zwarte bolletje in je laptop?

Wat blijkt? We zijn niet de enige die hiermee zitten. Een kort vragenrondje op onze Instagram leert dat het voor niemand makkelijk is om de switch naar online te maken.

Webinar Online Presenteren
Daarom hielden we afgelopen donderdag een interactieve webinar (kijk hem hier terug!) met maar liefst 35 deelnemers. Het voelde verdorie bijna als een première. Inclusief goede recensies: we werden overweldigd door positieve reacties! Voor het eerst sinds de uitbraak hebben we het gevoel dat we een stap vooruit doen. Onze theatertechnieken werken absoluut ook voor de camera. Juist voor de camera!

Één belangrijk inzicht willen we graag met jullie delen – een tip voor de meest gestelde vraag tijdens de Q&A: waar veel deelnemers – inclusief wij zelf – tegen aanlopen is: hoe ga je om met die camera? Hoe maak je contact met een onzichtbaar publiek?

Tip: projecteer je publiek, richt je gedachten tot iemand.

Je kunt je publiek niet zien, dus krijg je veel minder signalen terug. De manier waarop je ‘normaal’ spreekt bestaat voor een groot deel uit subtiele intonaties, hoofdbewegingen, mimiek: allemaal in reactie op de mensen tegenover je. Dat heb je waarschijnlijk niet eens door, dat gaat allemaal vanzelf. Maar zonder je publiek heb je niks om (vanzelf) op te reageren. je hoort jezelf te hard praten, je intonatie afvlakken, je focus verslappen tot een staar, noem maar op.

Dus: stel je voor dat je het tegen iemand hebt.

Wij kennen radiopresentatoren die hun bureau vol hebben staan met foto’s van dierbaren, puur om hun brein eraan te herinneren dat ze het daadwerkelijk tegen mensen hebben.

En als je je toch iemand inbeeldt, liever iemand die je makkelijk voor je kan zien dan je ‘onbekende’ publiek. Een kleuterklas, je ouders, je beste vriend. Mensen tot wie je makkelijk spreekt tijdens je presentatie. Je kan deze denkbeeldige gesprekspartner zelfs van gedaante laten verwisselen tijdens je presentatie. Jezelf voorstellen? Je beste vrienden. Uitlegstukje? Je dochtertje van vier. Een beetje bluffen? Je schoonouders.

Dat gaat live een stuk moeilijker. Blijkt online presenteren toch een paar voordelen te hebben!

Meer leren over online presenteren?

Leuk! Neem contact met ons op om te kijken hoe wij jou verder kunnen helpen.

Lees ook onze eerdere blog met vijf tips, check onze website en volg ons op Instagram en Linkedin. We posten daar regelmatig nieuwe tips & tricks en delen wat wijzelf tegenkomen in onze reis door de online wereld.