Sus en ik zijn al 15 jaar vrienden. We voetballen samen, halen al 15 jaar ijsjes bij Utrechts -en ‘s werelds- beste ijssalon Roberto en gaan samen op vakantie naar Berlijn. En we speelden op de middelbare school in dezelfde toneelvoorstelling ‘De Oresteia.’ Met lekker veel moord en intriges.
In 2011 keerde ik terug in Utrecht na 5 jaar cabaret- en kleinkunst opleidingen te hebben gedaan in Antwerpen en Den Bosch. Sus zit dan nog op de mime in zijn 3e jaar, hij wordt fysiek acteur en maker. Ik vraag hem mijn cabaret te regisseren. Mijn handen en voeten gaan namelijk alle kanten op en als er iemand controle over zijn lichaam heeft is het Sus.
Deze samenwerking bevalt heel goed en de rollen zijn helder. 2 jaar later gaan we samen toneel- en improvisatielessen geven. We leren onze theater- en cabaret technieken te vertalen in lessen. En we leren dat niet iedereen direct snapt wat je bedoelt met ‘in het hier en nu zijn’ of ‘verbonden zijn met je gevoel.’
3 jaar, 5 groepen en 120 lessen verder word ik gevraagd een presentatietraining te geven. Een paar mensen die ik ken van de studie die ik toen deed, Humanistiek, hebben een zetel in de Utrechtse gemeenteraad. En ze zijn het nog niet gewend in een volle raadszaal te presenteren. Ik vraag Sus erbij.
Ik als cabaretier voor de stem, de taal en het contact met het publiek. Sus voor de fysiek, de houding en het ruimtegebruik. Samen ontwikkelen we langzaam onze eerste training. En voor ons gevoel hebben we iets te pakken: de training gaat goed.
PresentU is geboren.
Eerst vrienden, toen regisseur/ cabaretier, toen docenten en nu een bedrijf.
Wat zijn de voordelen van het hebben van een bedrijf als vrienden en wat de nadelen? Ik bespreek er van beide twee.
Nadelen
Allereerst de nadelen.
1. Als vrienden kan het enorm lastig zijn de ander op ergernissen aan te spreken. Je accepteert veel dingen en hebt elkaar uitgekozen omdat je in veel dingen hetzelfde in het leven staat. Het voelt daardoor alsof er meer op het spel staat en je maakt irritaties kleiner omdat het ‘zo’n goede vent is.’ Maar als zakenpartners moet je elkaar wel kunnen aanspreken. Op te laat komen, wat er beter kan, afspraken nakomen, hoe je wil werken. Dit vonden wij enorm lastig. In het begin waren wij veel te lief voor elkaar en we hebben echt moeten leren om minder voorzichtig te zijn.
2. Het tweede punt hangt eigenlijk samen met het eerste. Je weet waar dingen vandaan komen bij elkaar. Je weet waarom de een soms vanuit angst reageert, want je kent de onderliggende angst. Daar heb je het vorig weekend nog in de kroeg met zijn tweeën over gehad.
Je weet dat de ander het moeilijk vindt om dingen te vragen omdat hij graag zelf dingen oplost en uitzoekt. Maar soms moet je iets vragen aan klanten.
En in je bedrijf gaan er situaties zijn waarbij soms maar een van de twee een training geeft. Ook al heb je alle trainingen tot dan toe samen gedaan. En dan speelt die angst weer op. Onder druk leer je elkaar nog veel beter -en heel anders- kennen.
Voordelen
Maar er zijn ook voordelen.
1. Je kan veel sneller de diepte in. Wij durven veel spannende en moeilijke onderwerpen diepgaand te verkennen omdat er het vertrouwen is dat we er toch wel uitkomen. Daardoor leren we enorm veel van elkaar en kunnen we ons goed ontwikkelen als trainers en als ondernemers.
We kunnen daarnaast heel goed sparren. We weten hoe de ander denkt, zijn niet bang ons kwetsbaar op te stellen en durven daardoor ook in onze trainingen heel persoonlijk te worden.
2. We lachen veel en hebben plezier in ons werk. Doordat we als vrienden ook al veel grappen maken hebben we veel lol. Omdat spel in ons theater en cabaret een enorme rol speelt, eigenlijk een soort gezamenlijke taal is, hebben we veel plezier. Dit maakt ons werk ook in spannende situaties ontspannen en licht.
Deze voordelen werken door in de cultuur van ons bedrijf. We zijn inmiddels met 6 en er wordt heel veel gelachen. Ook in trainingen. Het speelse en het plezier zit ook in onze trainingen. We durven met onze deelnemers/ klanten de diepte in te gaan. Wie zijn jullie? Waar komt je spreekangst vandaan? Door de spelelementen en de humor kunnen we daar licht mee omgaan. Zodat het geen therapie wordt maar wel dichtbij komt voor onze deelnemers. En dat vinden wij noodzakelijk: als spreker neem je tenslotte altijd jezelf mee dat podium op.
Geef een reactie